Ejendommen, som den var
projekteret med tårne i 1884
.
Tegning fra Stadsarkivet. Klik til større


Først på pletten

Tømrermester Eilerth E. Weidermann købte i 1884 matrikelnumrene Udenbys Klædebo 1669, 1670 og 1671. Da ejendommen bygges var store dele af området stadig marker og bondehuse.

Derfor er adressen i de gamle arkiver ikke Randersgade 41, 43 og 45, men Randersgade 1, 3 og 5 og Nøjsomhedsvej 19 havde i gamle dage nummer 35
De to opgange i Viborggade har altid haft nummer 34 og 36.

Først da byggeriet i resten af Randersgade tog fart, fik ejendommen de husnumre, som eksisterer i dag.

Tankerne om byggeriet var så store, at tårne var på tegnebrættet. Der blev tårnene desværre, og i 1886 stod ejendommen klar (uden tårne) og de første lejligheder blev lejet ud.

Ind flyttede arbejdere i de små toværelses lejligheder på 50m2, men der var også plads til de lidt finere folk, typisk håndværkere, der boede i de tre værelses lejligheder i Randersgade 1 og Nøjsomhedsvej 35. De lejligheder var på 80m2.

"Da jeg var barn boede jeg hos min mormor og morfar på Nøjsomhedsvej. Ungerne over i Viborggade legede jeg og min søster ikke med. Selvom det var i 1950'erne, så var der et skel", fortæller Bente Hansen. Hun har boet i opgangen på Nøjsomhedsvej siden begyndelsen af 1950'erne.

I 1890, fire år efter ejendommens opførelse, koster 1 kilo rugbrød
12 øre.

(Tallet er beregnet ud fra Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks, der er et gennemsnit af samtlige varer. Derfor vil priserne ikke være reelle priser, men kun give et billede) Udregn priser her


Ejendommen, som den så ud fra Bopa Plads.
Årstal ukendt. Foto. Postkort. Klik til større


Bopa Plads er i dag et af Østerbros mest populære
"hænge-ud-steder". Foto. Lise Frederiksen.